Your browser fingerprint:

Zincul

Pentru activarea celulelor T


Zincul si imunitatea

 

Zincul este un mineral care ajuta la sinteza proteinelor si la reglarea productiei celulare in sistemul imunitar al corpului. Acesta activeaza celulele T responsabile de functionarea sistemului imunitar si de procesul de diviziune celulara.

Cele mai bune surse alimentare bogate in zinc: stridiile, crabii si homarii, carnea de vita, porc si pui, nautul, lintea si fasolea, legumele cu frunze verzi (spanac, broccoli, varza), nucile, semintele, ciocolata neagra, cerealele integrale, laptele si produsele lactate.

Zincul este un oligoelement esential, care joaca un rol important in multe functii fiziologice. Una dintre functiile cheie ale zincului este influenta sa asupra sistemului imunitar. Zincul este necesar pentru dezvoltarea si functionarea celulelor imune atat in sistemul imunitar innascut, cat si in cel dobandit. Homeostazia zincului este controlata fin la nivelul fiecarei celule si orice dereglare duce la deteriorarea functiilor normale. Consecintele unui astfel de dezechilibru pot fi observate in multe tipuri de boli, precum infectii, alergii, boli autoimune si cancere. Deficienta de zinc influenteaza negativ formarea si maturarea celulelor sanguine si compromite raspunsul imun la multiple niveluri moleculare, celulare si sistemice. Zincul ajuta in lupta cu infectiile si vindeca ranile.

In general, necesarul de zinc este acoperit prin alimentatie. Cele mai bune surse alimentare bogate in zinc: stridiile, crabii si homarii, carnea de vita, porc si pui, nautul, lintea si fasolea, legumele cu frunze verzi (spanac, broccoli, varza), nucile, semintele, ciocolata neagra, cerealele integrale, laptele si produsele lactate.

Medicii recomanda cure de suplimente cu zinc pacientilor care prezinta deficienta acestui mineral. Vegetarienii stricti, mamele care alapteaza, persoanele care abuza de alcool si cele cu o dieta saraca prezinta un risc mai ridicat pentru aceasta deficienta. De asemenea, persoanele cu anumite probleme digestive, cum ar fi boala Crohn.

In Cesizin, 'portia' de zinc dintr-o tableta edervescenta este de 10 mg, adica exact doza zilnica recomandata.






Alatura-te comunitatii Facebook/Proimunitate

Iti promitem ca te vom tine la curent cu cele mai noi informatii si cu toate ofertele promotionale.