Ce sunt antioxidantii si ce rol joaca
E usor de intuit: antioxidantii sunt compusi care inhiba oxidarea. Cand vorbim despre organismul uman, antioxidantii sunt molecule care combat radicalii liberi din corp. Radicalii liberi sunt compusi care pot provoca daune daca nivelul lor devine prea mare in corp. Sunt legati de mai multe boli, inclusiv diabet si boli de inima.
Corpul tau are propriile sale mecanisme antioxidante de aparare pentru a mentine radicalii liberi sub control. Totusi, antioxidantii se gasesc si in alimente, in special in fructe, legume si alte alimente integrale pe baza de plante. Mai multe vitamine, precum vitaminele E si C, sunt antioxidanti eficienti.
Expertii spun ca vitamina C, numita si acid ascorbic, este una dintre cele mai sigure si eficiente substante nutritive. Este posibil sa nu fie leacul pentru raceala comuna (desi se crede ca te ajuta la prevenirea complicatiilor mai grave), dar beneficiile vitaminei C pot include protectia impotriva deficientelor sistemului imunitar, boli cardiovasculare, probleme de sanatate prenatala, boli de ochi si chiar incretirea pielii.
Multi medici considera ca doza recomandata pentru consumul zilnic, 65 - 135 mg, este mica daca lipseste un consum sustinut de legume si fructe. Ei recomanda suplimentele cu 500 - 1000 mg, cu atentie, insa, pentru ca unele pot irita stomacul.
Acesta este unul dintre avantajele oferite de Cesizin, in care cele 1000 mg de vitamina C se prezinta sub forma unei tablete efervescente. Odata topita in apa, se obtine un suc placut la gust, cu aroma naturala de portocale.
In organism, vitamina C este necesara pentru cresterea, dezvoltarea si repararea tuturor tesuturilor corpului. Este implicata in multe functii ale corpului, printre care formarea de colagen, absorbtia fierului, sistemul imunitar, vindecarea ranilor si mentinerea cartilajelor, oaselor si dintilor.
Vitamina C nu este stocata in organism, cantitatile in exces sunt excretate, astfel incat supradozajul nu este un motiv de ingrijorare. Se recomanda, insa, sa nu depasim un aport zilnic de 2000 mg.
De altminteri, toate vitaminele solubile in apa trebuie furnizate continuu in dieta, pentru a mentine niveluri sanatoase. Mananca fructe si legume bogate in vitamina C sau gateste-le cu cat mai putina apa, astfel incat sa nu pierzi o parte din vitamine in apa de gatit.