Your browser fingerprint:

In jurul tau e o jungla microscopica

Afla cine te ajuta sa ii supravietuiesti.


Descopera lumea miraculoasa a sistemului tau imunitar


 

Inspira

Simte aerul cum trece prin nari, diafragma se contracta, iar oxigenul invadeaza minusculii saculeti ai plamanilor si trece in capilare, gata sa-ti alimenteze fiecare celula din corp.

Odata cu inhalarea aerului, narile noastre capteaza miliarde de particule invizibile cu ochiul liber, formate dintr-o comunitate de bacterii si virusi. O parte dintre aceste microorganisme ar putea declansa alergii, astm sau alte boli respiratorii.

Mult mai rari sunt agentii patogeni, adevarati agenti ai bolii, cei care pot provoca sindrom respirator acut sever, tuberculoza sau gripa.

In fiecare moment, corpul tau este expus la miliarde de agenti patogeni, iar sistemul tau imunitar este motivul din cauza caruia nu te imbolnavesti.

Sistemul imunitar este format dintr-o retea de celule, tesuturi si organe care lucreaza impreuna pentru a proteja organismul de agentii patogeni: virusuri, bacterii, fungi si paraziti. El foloseste multe trucuri si arme pentru a-i tine departe pe acestia.

Sistemul imunitar se poate clasifica astfel: sistem imunitar innascut (nespecific sau mostenit) si sistem imunitar dobandit (sau specific).

Sistemul imunitar innascut

Sistemul imunitar innascut este prezent la majoritatea organismelor vii, inca de la inceputul existentei noastre, si nu se modifica in decursul vietii. Acesta actioneaza prin mecanisme care ne apara de infectia cu alte organisme. Celulele sistemului imunitar innascut recunosc si actioneaza impotriva agentilor patogeni, fara a oferi o imunitate de lunga durata, ci doar cu rol protector.

Sistemul imunitar dobandit

Dupa cum spune si denumirea, acesta este dobandit in timpul vietii, dupa ce organismul a avut un prim contact cu agentul patogen. Organismul identifica agentul patogen, il distruge, iar apoi il retine si il memoreaza, astfel reusind sa il recunoasca la un viitor contact.

Astfel, putem afirma faptul ca sistemul nostru imunitar este ‘cheia’ luptei impotriva oricarei probleme a organismului, incepand cu micile zgarieturi de la barbierit si pana la virusurile mutante care abunda in zilele noastre. Sau mai simplu spus, rolul sistemului imunitar este sa identifice lucrurile care se gasesc in mod natural in organism, sa le diferentieze pe cele care sunt daunatoare, iar apoi sa le neutralizeze.

Intelegand din ce este format sistemul nostru imunitar si cum functioneaza, putem intelege cat de important este rolul acestuia in sanatatea noastra si putem deveni mai responsabili in ceea ce priveste mentinerea sanatatii.

Din pacate, provocarile prin care trecem zilnic pot perturba echilibrul organismului tau, afectand de asemeni si sistemul imunitar. Stresul, alimentatia necorespunzatoare, tratamentele indelungate si infectiile netratate ne afecteaza eficienta sistemul imunitar. O alimentatie necorespunzatoare afecteaza in mod direct sistemul imunitar, deprivandu-l de vitamine, minerale si oligoelementele esentiale unei bune functionari.

Suplimentele alimentare (vitamine, minerale) pot ajuta organismul sa treaca de perioadele vulnerabile cauzate de o alimentatie necorespunzatoare sau de perioadele in care este slabit de boala sau de o crestere a cerintelor nutritionale.

Alatura-te comunitatii Facebook/Proimunitate

Iti promitem ca te vom tine la curent cu cele mai noi informatii si cu toate ofertele promotionale.